Магьосникът от Оз“, песента Over the Rainbow, златната ера на музикалния

...
Магьосникът от Оз“, песента Over the Rainbow, златната ера на музикалния
Коментари Харесай

Джуди Гарланд, която не откри „страната отвъд дъгата“

„ Магьосникът от Оз “, песента Over the Rainbow, златната епоха на музикалния филм в Холивуд. Зад всички тези емблеми на международната просвета стои Франсис Едъл Гъм, родена през 1922 година За нас тя е обичаната Джуди Гарланд, която реализира фантазиите на хиляди деца от това време, само че за сметка на това заплаща с щастието си. За живота й можем да научим освен от, който имахме опция да изгледаме през зимата. Поглеждайки в невидимата същност, която стои зад певицата и актриса, ще открием една сензитивна и ранима психика. Там е скрита болката от славата, от петте тежки брака и от това да носиш името Джуди Гарланд.

Тъгата, с която ще се бори до края на живота си, стартира още в юношеските ѝ години. Неин първоизточник е ранната популярност, която е естествено разследване от гения. Вече съзряла, Гарланд открива алкохола и опиатите като средство за заглушаването на тази нелечимата горест.

Въпреки невероятния глас за филмовите продуценти външният тип на Джуди бил проблематичен на моменти, въпреки и да изглеждала впечатляващо на камера.

Първите си стъпки в театралното изкуство прави със своето семейство. Родителите ѝ са водевилни артисти и притежатели на дребен спектакъл. Без единодушието на трите си дъщери те ги включват в фамилния бизнес. Така стават известни като Сестрите Гъм. Името, несъмнено, провокира подигравка у феновете. Ето за какво различен артист, Джордж Йезел, предлага да помислят над по-приемливо име. Идеята за новото име се ражда непринудено, когато той анонсира сестрите като „ по-красиви от венец цветя “. Чувайки думите му, Джуди незабавно избира думата garland за собствен псевдоним. Или най-малко това твърди Лорна Лъфт, една от дъщерите на Джуди.



Новите си другари актрисата среща едвам на 10. Те не са хора, а приспивателни хапчета, които майка ѝ обезпечава в обилие. За последната се твърди, че е мъчително амбициозна и че личната й щерка я нарича „ зла магьосница от Запад “. И вероятно е справедливо. Големите упоритости карат Етел Гъм, майката на Джуди, да я заведе на кастинг пред Луис Б. Майер. Не минали и няколко минути, когато Майер осъзнал, че момичето има невиждан глас и рядко срещана хубост, която е забележима най-много на лентата. Същият подлага Джуди и на полови унижения, и то пред погледа на майка ѝ. Но все пак актрисата остава вMetro-Goldwyn-Mayer (MGM). 

Устремът на кариерата е даден, а паметният контракт – подписан. Затова Джуди обича да споделя, че е родена на 13 в студиото на MGM. Това подсигурява голям брой функции в разнообразни филми и представления. Най-запомняща се е ролята ѝ на Дороти в„ Магьосникът от Оз “, за която в действителност се явява на кастинга при Майер през 1939 година Нейни чести сътрудници са Мики Руни, в който се влюбва, и Джийн Кели. Едни от най-големите суперлативи печели за присъединяване в „ Роди се звезда “. 

Звездни обаче не могат да бъдат наречени дните в компанията. Джуди е подложена на изтощителни 18-часови работни дни (6 дни в седмицата), изтощителните диети (защото възрастта ѝ предполагала да пълнее), богато гарнирани с коктейли от амфетамини, а от време на време и сънотворни в редките случаи, когато актьорите са можели да спят обикновено. Оказва се, че и обичаният на Гарланд по това време, Мики Руни, е в същата безизходна обстановка. От „ страната оттатък дъгата “ няма и помен. Джуди е машината за пари на MGM.

Има и още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР